Un experiment de tip «Big Bang»

Stiinta, tehnica si descoperiri...
aurora

Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de aurora » 02 Sep 2008, 06:07

Un experiment urias, care va costa 4,4 miliarde de lire, va fi derulat pentru a descoperi secretele Big Bangului.
Cu toate ca va oferi informatii importante despre inceputurile vietii, cel mai mare experiment din istoria omenirii ar putea distruge planeta, potrivit oamenilor de stiinta citati de The Daily Mail.
Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume, va fi pornit in noua zile pentru a crea o gaura neagra. Aceasta ar putea insa sa inghita planeta, sustine publicatia britanica. Acceleratorul se afla in apropiere de Geneva, la granita franco-elvetiana. LHC zdrobeste particulele subatomice cu viteza luminii, in incercarea de a recrea conditiile care au existat pentru o fractiune de secunda dupa nasterea Universului, moment cunoscut sub denumirea de “Big Bang”. Criticii afirma insa ca experimentul ar putea produce o multime de gauri negre.
Cei implicati in proiect au respins insa aceste critici. “In ultimele cateva miliarde de ani, natura a generat pe pamant numerose coliziuni care ar putea echivala cu un milion de experimente LHC”, se arata intr-un raport.

alexandru

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de alexandru » 02 Sep 2008, 07:40

aurora scrie:...Criticii afirma insa ca experimentul ar putea produce o multime de gauri negre...


daca ar fi sa ma iau dupa aparente, experimentul a început de mult.

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 02 Sep 2008, 21:25

uaau, acum nu numa' ca stim cum e facuta o gaura neagra, da' stim sa si facem una. si inca din ce? ciocnim doi hadroni!! uuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaau!!


mbah, experimentu' asta ... sper sa ramana experiment, sa nu se treaca la productia de serie, ca deja prototipu' face ravagii.

aurora

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de aurora » 03 Sep 2008, 10:11

Sursa informatiei este aceasta
http://www.gardianul.ro/Un-experiment-d ... 19794.html

Aceasta informatie a aparut si in alte ziare sau posturi TV si se tot comenteaza, parerile diferitilor oameni de stiinta, pro si contra. Se face chiar un fel de "AMR".

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 07 Sep 2008, 22:04

vineri am fost in juriul unei competitii stiintifice pentru licee. una dintre echipe a venit ca "documentatie" cu o taietura din ziar, in care se spunea cum au adus muncitorii din indonezia chikungunya in singapore. m-am gandit la tine si la enormitatile pe care cu zambetu' pe buze le imprastii p-aici. din pacate pentru cele 3 fete, si restu' juriului a gandit la fel.

bine.

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de bine. » 08 Sep 2008, 00:02

Din vorba in vorba... uite aici articolul cu problema la care se refera articolul romanesc.
By smashing sub-atomic particles together at close to the speed of light, the LHC aims to recreate the conditions that existed a fraction of a second after the birth of the universe or Big Bang, shedding light on the building blocks of life.

But critics claim that the 'time machine', which has been built 300ft beneath the French-Swiss border near Geneva, could instead spawn a shower of mini-black holes.

Within four years, one of these 'celestial vacuums' could have swollen to such a size that it is capable of sucking the Earth inside-out, said Otto Rossler, one of a group of scientists mounting a last-minute court challenge to the project.


Oricum mai sunt inca patru ani pina atunci... :rotfl: Plus ca o sa-i inghita (de fapt articolul zice "sucking"... :rotfl: ) mai intii pe frantuzi, asa ca... :rotfl:

Professor Rossler, a German chemist, said the European Organisation for Nuclear Research, or CERN, has admitted its project will create black holes but doesn't consider them to be a risk.

He warned: 'My own calculations have shown it is quite plausible that these little black holes survive and will grow exponentially and eat the planet from the inside. I have been calling for CERN to hold a safety conference to prove my conclusions wrong but they have not been willing.'

Those involved in the project have dismissed the claims as 'absurd' and insist that extensive safety assessments have found the experiment, which is funded by 20 countries, including the UK, to be safe.


Deci chimistul neamt "se pricepe" la un experiment de fizica mai bine decit fizicienii din 20 de tari... :roll:

Avatar utilizator
Emil
badaranu duplicitar
Mesaje: 23245
Membru din: 12 Noi 2007, 07:03

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de Emil » 08 Sep 2008, 00:23

Dupa cite am inteles io cu experimentul asta vor sa divida atomul sa vaza cele mai mici particule existente, eventual sa confirme teoriile matematice a unor matematicieni de marca.
Am vazut un reportaj foarte interesant facut de BBC. Sper sa reuseasca.

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 08 Sep 2008, 00:29

rossler asta e specialist in cu totu' si cu totu' altceva. parerea mea e ca nu e intreg la bibilica.

bun, hai sa ne definim termenii. in univers cica is 4 tipuri de interactie: gravitationala (care face planetele sa stea in sistemu' solar), electromagnetica (care tine electronii in atom), nucleara slaba si nucleara tare (forte care tin nucleele intregi - de exemplum, protonii, desi incarcatz pozitiv, formeaza un intreg). un hadron este o particula elementara capabila sa interactioneze tare. un proton, de ex, e un hadron. un electron nu e hadron, e lepton.

deci un accelerator de hadroni ia un hadron, neaparat incarcat electric, si, pe scurt, il pune intr-un camp electromagnetic; asa-l accelereaza. de fapt, intr-un experiment la cern, doi hadroni sunt accelerati pe un (sa zicem) cerc, in sensuri opuse. cand ei au viteza care trebuie, sunt aduci pe acelasi canal si izbitz cap in cap (cum se izbesc frontal doo masini care circula in sensuri opuse).

o gaura neagra acum. in teoria relativitatii, timpu' si spatiu' nu sunt independente, ci depind unu' de celalalt. se defineste asa-numitu' spatiu al lui minkowski, in 4 dimensiuni. daca viteza luminii e maximum posibil, se numeste "orizont" toata portiune din spatiu' minkovski care poate fi atinsa de obiecte cu viteze subluminice. imaginati-va un con in 4 dimensiuni. ce e inauntru' conului e posibil, ce e afara inseamna ca ar trebui sa va putetz deplasa cu viteze supralumince ca sa fitz acolo. ceea ce nu e posibil.

treaba se impute cand plasam un corp cu masa mare in problema. gravitatzia (de altfel orice forta centrala!) deformeaza spatiu' minkowski. cu cat forta aia e mai mare, cu atat conu' de care ziceam mai sus se inchide, se strange a o umbrela. cand forta devine aproape infinita, conu' devine o dunga. fizic, dvs nu mai putetz exista. notiunea de timp isi pierde sensul. in matematica, aceasta situatie se cheama "singularitate in spatiu' minkowski". in fizica, se cheama "gaura neagra". credinta populara e ca asa ceva "suge" inauntru' ei tot ce prinde. matematic, e incorect. un obiect aflat acolo nu mai are "orizont", adica nu mai are nici o posibilitate de evolutie. pur si simplu, existenta ii ingheata. si, desigur, nu mai poate iesi de acolo, fara o viteza supraluminica.

acum, gaurile negre se presupune ca exista (eu personal primesc cu MULT scepticism "doveszile" astrofizicii) dar ...

singularitatile astea nu sunt "mari" sau "mici". sunt. nu stim daca ele se pot uni. nu stim daca ele interactioneaza. tot ce stim e ca pentru ca ele sa apara, e nevoie de o forta centrala actractiva aproape infinita. de unde apare asa ceva intr-un experiment de ciocnire a doi hadroni, eu unu' nu realizez.

intr-un proces fizic, energia se conserva. mai mult de catzva teraelectronvoltz (pare mult, da' nu e de ajuns sa gaureasca un laptop) nu cred sa apara.

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 08 Sep 2008, 00:37

Emil scrie:Dupa cite am inteles io cu experimentul asta vor sa divida atomul sa vaza cele mai mici particule existente, eventual sa confirme teoriile matematice a unor matematicieni de marca.
Am vazut un reportaj foarte interesant facut de BBC. Sper sa reuseasca.


nu atomu' :) p-ala l-am crapat acu' 120 de ani. particulele subnucleare.

eu sunt foarte sceptic. si sa iesplic de ce. daca iei doo mingi si le pocnesti una de alta, pana la urma le spargi. daca iei doo obiecte si faci la fel, ele or sa se descompuna in obiectele din care-s facute, nu? deci orice am ciocni, daca ciocnim destul de tare, desfacem in partile componente.

doar ca la un anumit nivel microscopic ... pur si simplu nu mai merge. s-a mai incercat. si .. stii ce s-a intamplat? din cele doo particule ciocnite ... s-a format una mai mare, instabila, care s-a dezintegrat in diverse fragmente, da' nu in particule mai mici decat neutronii, protonii, electronii, miuonii, pionii neutrinii si alte alea de mai fusesera deja descoperite. alt experiment, cu o energie mai mare ... rezultat? o particula mai mare, mai putin stabila care se dezintegreaza in chestii banale.

ce incearca ei acum e sa repete experimentu' la o energie mai mare. fazele cu "big bangu'" sunt de publicitate, sa mai faca rost de bani. in lume sunt mii de fizicieni nuclearisti, si domeniul moare din lipsa de rezultate. :)

mai mult mi-e si jena sa spun

Avatar utilizator
Emil
badaranu duplicitar
Mesaje: 23245
Membru din: 12 Noi 2007, 07:03

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de Emil » 08 Sep 2008, 00:40

Nu prea am inteles io exact ce se intimpla acolo ca nu sint fizician si nici matematician (tabla inmultirii si atit :grin: ) dar ce zic astia se pare ca in interiorul nucleului atomului se petrec neste chestii ciudate care nu prea au de-a face cu legile fizicii cunoscute pina acum.

Avatar utilizator
Emil
badaranu duplicitar
Mesaje: 23245
Membru din: 12 Noi 2007, 07:03

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de Emil » 08 Sep 2008, 00:46

Reportajul ala de la BBC nu a fost pentru specialisti ci pentru muritori de rind asa ca mine. Doar au incercat sa ne explice asa putin despre nucleul atomului si ceva istorie despre teroriile matematice. Mie mi-a placut pacat ca nu l-au facut putin mai amanuntit si-n mai multe episoade

bine.

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de bine. » 08 Sep 2008, 01:13

Emil scrie:Reportajul ala de la BBC nu a fost pentru specialisti ci pentru muritori de rind asa ca mine. Doar au incercat sa ne explice asa putin despre nucleul atomului si ceva istorie despre teroriile matematice. Mie mi-a placut pacat ca nu l-au facut putin mai amanuntit si-n mai multe episoade

Nu m-as mira daca l-am gasi pe undeva pe net (youtube?)

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 08 Sep 2008, 02:13

Emil scrie:Nu prea am inteles io exact ce se intimpla acolo ca nu sint fizician si nici matematician (tabla inmultirii si atit :grin: ) dar ce zic astia se pare ca in interiorul nucleului atomului se petrec neste chestii ciudate care nu prea au de-a face cu legile fizicii cunoscute pina acum.


nu man! chestia e ca terorii exista multe (de ex teoriea stringurilor), dar teoriile astea dau ... rezultate diferite. adica PREZIC rezultate diferite. experimental, inca nu se stie. deci experimentu' ala o sa verifice teoriile astea.

inevitabil, unii NU au dreptate. vei vede multz profesori care au facut cariera cu niste teorii ... intrand in rahat :rotfl:

Avatar utilizator
Emil
badaranu duplicitar
Mesaje: 23245
Membru din: 12 Noi 2007, 07:03

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de Emil » 08 Sep 2008, 11:29

Nu conteaza asta. cel mai mult coteaza ca s-au pus pe treaba sa investeasca sa vaza ce-i acolo. Banuiesc ca tunelu ala cu toate cheltuielile aferente costa o grama de lovele. daca nu erau si profesorii aia cu teoriile lor probabil ar fi lasat-o moarta ca nu ie chestii militare.

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 08 Sep 2008, 21:42

Emil scrie:Nu conteaza asta. cel mai mult coteaza ca s-au pus pe treaba sa investeasca sa vaza ce-i acolo. Banuiesc ca tunelu ala cu toate cheltuielile aferente costa o grama de lovele. daca nu erau si profesorii aia cu teoriile lor probabil ar fi lasat-o moarta ca nu ie chestii militare.


din pacate, iar nu-s de acord cu tine. indiferent ce crede sakura, civilizatia noastra trece printr-o criza energetica. colea, fac parte dintr-un comitiu guvernamental care a fost infiintat ca sa incercam sa gasim o solutie in 15 ani. problema? nu putem produce destula energie, iar metodele actuale de fabricatie consuma prea mult. daca vrei, detaliez.

ei, in loc sa ne ocupam de un pericol oarecum iminent, dam 4 miliarde ca sa verificam niste teorii care nu vor folosi civilizatiei umane in urmatorii 50-100 de ani (pana cand vom inventa alta metoda de propulsie cosmica). deci, regret, da' de la mine experimentu' asta se vede ca "tara arde si baba se piaptana". desigur, ma pot insela.

sakura

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de sakura » 09 Sep 2008, 12:31

shai hulud scrie: indiferent ce crede sakura, civilizatia noastra trece printr-o criza energetica. colea, fac parte dintr-un comitiu guvernamental care a fost infiintat ca sa incercam sa gasim o solutie in 15 ani. problema? nu putem produce destula energie, iar metodele actuale de fabricatie consuma prea mult. daca vrei, detaliez.

ei, in loc sa ne ocupam de un pericol oarecum iminent, dam 4 miliarde ca sa verificam niste teorii care nu vor folosi civilizatiei umane in urmatorii 50-100 de ani (pana cand vom inventa alta metoda de propulsie cosmica). deci, regret, da' de la mine experimentu' asta se vede ca "tara arde si baba se piaptana". desigur, ma pot insela.

Din pacate omenirea face si multa risipa. Resurse sunt. Daca ne gandim doar la energia solara si la cea eoliana, poate ca investitia initiala pare mare, dar se amortizeaza destul de repede ca sa merite. Canadienii lucreaza mult pe partea cu energia eoliana si nu cred ca ar face-o daca nu ar merita.
Care-i pericolul ala iminent?

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 09 Sep 2008, 21:38

sakura scrie:
shai hulud scrie: indiferent ce crede sakura, civilizatia noastra trece printr-o criza energetica. colea, fac parte dintr-un comitiu guvernamental care a fost infiintat ca sa incercam sa gasim o solutie in 15 ani. problema? nu putem produce destula energie, iar metodele actuale de fabricatie consuma prea mult. daca vrei, detaliez.

ei, in loc sa ne ocupam de un pericol oarecum iminent, dam 4 miliarde ca sa verificam niste teorii care nu vor folosi civilizatiei umane in urmatorii 50-100 de ani (pana cand vom inventa alta metoda de propulsie cosmica). deci, regret, da' de la mine experimentu' asta se vede ca "tara arde si baba se piaptana". desigur, ma pot insela.

Din pacate omenirea face si multa risipa. Resurse sunt. Daca ne gandim doar la energia solara si la cea eoliana, poate ca investitia initiala pare mare, dar se amortizeaza destul de repede ca sa merite. Canadienii lucreaza mult pe partea cu energia eoliana si nu cred ca ar face-o daca nu ar merita.
Care-i pericolul ala iminent?


pericolu' iminent e sa te trezesti maine fara petrol. dat fiind faptu' ca firmele petroliere sunt evaluate la bursa dupa cantitatea de crude evaluata in campurile petrolifere pe care le detin, e foartte probabil ca acele companii sa blufeze la greu. si ... fara petrol ne intoarcem in 1800. desigur, posibil sa mai dureze. dar itz spun cinstit, nu suntem pregatitz sa facem fatza unei crize petroliere de proportii.

nu-ti pune mari sperante in energiile alternative.

1. energia solara. ca sa captezi energie solara, ai nevoie de celule solare. acestea au in prezent un randament super-jalnic, din cauza incapacitatii de a gasi metode bune de a transforma energia luminoasa in semnal electric. exista cateva tehnologii, cele mai raspandite sunt cele pe baza de siliciu si pe baza de pigmenti artificiali. din pacate, costa amandoo foarte mult, sunt extrem de poluante (adica materialele sunt foarte toxice) si eficacitatea e sub 15%.

vestea intr-adevar proasta e ca de doi ani, rezultatele stiintifice sunt stationare. s-au facut multe eforturi, s-au incercat multe chestii ... nici un avans.

2. energia eoliana: ca sa aprinzi un bec, ai nevoie de un aflux continuu de electricitate. din bacate, vantu' nu bate continuu. deci becu' tau se aprinde, se stinge ... ca sa faci rost de un flux constant, statistic vorbind ar trebui sa acoperi tot pamantu' cu eoliene, inclusiv oceanele. ah, si nu te gandi la stocaj. energia electrica nu poate fi stocata, decat un timp scurt.

mdeci energiile alternative is o mare goarna, pentru ca nu sunt reliable din principiu (vanturi, valuri, etc). soarele ar putea fi o idee, da' nu solar cells. ar mai fi o idee sa folosim magma. da' e nevoie de ani buni de rizarci.

alexandru

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de alexandru » 10 Sep 2008, 02:05

Singura alternativa credibila este energia nucleara, cît o sa mai tina si aia.

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 10 Sep 2008, 02:24

alexandru scrie:Singura alternativa credibila este energia nucleara, cît o sa mai tina si aia.


dupa cum tz-am zis, putem extrage oricand magma ...

alexandru

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de alexandru » 10 Sep 2008, 02:55

shai hulud scrie:
alexandru scrie:Singura alternativa credibila este energia nucleara, cît o sa mai tina si aia.


dupa cum tz-am zis, putem extrage oricand magma ...


De ce sa extragi magma, e suficient sa generalizezi geotermia. Ca în Islanda.
Pe de alta parte ma întreb cam ce efecte secundare ar putea genera tulburarea entropiei terestre :grin:

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 10 Sep 2008, 03:08

alexandru scrie:
shai hulud scrie:
alexandru scrie:Singura alternativa credibila este energia nucleara, cît o sa mai tina si aia.


dupa cum tz-am zis, putem extrage oricand magma ...


De ce sa extragi magma, e suficient sa generalizezi geotermia. Ca în Islanda.
Pe de alta parte ma întreb cam ce efecte secundare ar putea genera tulburarea entropiei terestre :grin:


mah, nu prea e de ajuns sa folosesti gheizerele ca sa faci suficienta electricitate ca sa renunti la bedrol.

da, ce efecte ar avea? buna intrebare. daca extragi prin zona, pe langa indonezia, n-are decat efecte benefice. magma oricum e aruncata afara la intervale oarecare, necontrolat, nu? cutremurele sunt tot expresia eliberarii energiilor magmei. cert e ca e un surplus acolo. care in loc sa creeze dezastre, poate fi scos de maniera controlata si transformat in electricitate.

desigur, intrebarea e "cat se poate scoate". pi cam cat e surplusu'. iar cum vulcani activi is cu circa ... creca se poate extrage ceva. desigur, n-am calculat. dar ochiometric, e valabil ce-am scris


shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 19 Feb 2009, 04:47

sakura scrie:http://cotidianul.ro/cursa_pentru_particula_lui_dumnezeu_se_inteteste-73890.html

o cursa in care totz vor sa ajunga la finish cat mai tirziu

sakura

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de sakura » 19 Feb 2009, 06:23

shai hulud scrie:
sakura scrie:http://cotidianul.ro/cursa_pentru_particula_lui_dumnezeu_se_inteteste-73890.html

o cursa in care totz vor sa ajunga la finish cat mai tirziu

De ce, se tem de ceea ce vor descoperi?

shai hulud

Re: Un experiment de tip «Big Bang»

Mesaj de shai hulud » 19 Feb 2009, 09:43

sakura scrie:
shai hulud scrie:
sakura scrie:http://cotidianul.ro/cursa_pentru_particula_lui_dumnezeu_se_inteteste-73890.html

o cursa in care totz vor sa ajunga la finish cat mai tirziu

De ce, se tem de ceea ce vor descoperi?

se tem ca n-o sa mai aiba pentru ce solicita fonduri :grin:

Scrie răspuns