NOAPTEA SFINTULUI ANDREI

Avatar utilizator
trubadur
Mesaje: 800
Membru din: 30 Aug 2010, 23:54
Localitate: In Metrou

NOAPTEA SFINTULUI ANDREI

Mesaj de trubadur » 30 Noi 2010, 01:55

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Sfântul este cunoscut ca fiind cel care i-a creştinat pe înaintaşii noştrii geto-daci.Sf. Apostol Andrei, cel care este considerat a fi si parintele spiritual al Romaniei este unul dintre cei mai populari sfinti ai nostri, numele lui fiind viu nu numai in evlavia, ci si in folclorul romanesc. (Este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc.)

Apostolul Andrei "cel intai chemat" la apostolie a fost fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. S-a nascut in Betsaida şi înainte de a fi apostol al Domnului a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. A doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, l-a văzut pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan, 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat dupa Hristos, zicand fratelui sau Petru: "Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos" (Ioan, 1, 41). De aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si apostolul cel dintai chemat al Domnului.

De atunci l-a urmat pe Iisus. Dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei". Dumnezeului nostru slava!

În seara de Sfantul Andrei se pune grau la incolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate. Se mai spune că sarbatoarea Sfantului Andrei este prevestitoarea ursitului pentru fetele tinere nemaritate care aşează un fir de busuioc sub perna pentru ca in vis sa apara imaginea ursitului.

De Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul urmator. Traditia spune ca se iau 12 cepe care se duc in podul casei si se lasa acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei luni a anului ii corespunde o ceapa. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta. Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.

Noaptea Sfantului Andrei este una dintre cele mai misterioase nopti din calendar, chiar daca acesta este ciclic, fiind una din cele mai pastrate sarbatori de catre etnologi.Ajunul Sfantului Andrei este considerat unul dintre acele momente in care bariera dintre vazut si nevazut se ridica. "Andreiu' cap de iarna" cum ii spun bucovinenii, permite interferenta planurilor malefice cu cele benefice, lucrurile importante din existenta oamenilor putand fi intoarse de la matca lor fireasca. Se crede ca in aceasta noapte "umbla strigoii" sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor" si "rodul livezilor".
Este o noapte in care spiritele malefice isi fac simtita prezenta in lumea universului traditional, de unde si o gama variata de gesturi de aparare, obiceiuri si traditii precum ungerea tocurilor ferestrelor, usilor si a gurii sobei cu usturoi pentru alungarea spiritelor rele. Potrivit credintelor, este o noapte in care strigoii se manifesta virulent, agresiv, ajungandu-se, astfel, la conflicte intre ei.
Este noaptea in care fetele de maritat isi pot vedea ursitul, batranii fac previziuni asupra viitorului sau asupra destinului familiei. "Se picura ceara in apa unei fantani cu o lumanare sfintita si, astfel, vedeau chipul celui sortit.
Deci, un fel de Halloween romanesc!
http://www.youtube.com/watch?v=onem7HYOuOw

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99te ... lui_Andrei

Avatar utilizator
trubadur
Mesaje: 800
Membru din: 30 Aug 2010, 23:54
Localitate: In Metrou

Re: NOAPTEA SFINTULUI ANDREI

Mesaj de trubadur » 01 Dec 2010, 16:47

eu am pus griu la incoltit: vreau sa sperii vampirul asta de criza economica...

irina

Re: NOAPTEA SFINTULUI ANDREI

Mesaj de irina » 02 Dec 2010, 17:46

la mine nu vine nici criza ca se sparie ea de mine. Doar mici jene si amanari. Cu cat ma gandesc mai bine cu atat consider ca taman face bine ca mi se mai amana unele plati/comisioane...as cheltui inutil banii daca i-as avea....asa ca sa se amane si eu sa ma incapatinez sa fac si mai multi, ca is buni in iunie anul viitor.

Avatar utilizator
Petru Cel Tare
Mesaje: 481
Membru din: 21 Iul 2010, 16:17
Localitate: Galati. Moldova de Jos.

Re: NOAPTEA SFINTULUI ANDREI

Mesaj de Petru Cel Tare » 04 Dec 2010, 20:09

Luna Decembrie e plina de sarbatori. Cea mai de seama Nasterea Lui Cristos!

Imagine


Apoi vine Ianuarie, se face o pauza de o luna si intram direct in luna Februarie.
Luna Februarie o fi ea cea mai scurta, dar vine cu evenimente mari.
2 februarie - Întâmpinarea Domnului; Sfinţii Mucenici: Iordan, Gavriil şi Agatodor.
7 februarie - Duminica Lăsatului sec de carne (Duminica Înfricoşătoarei judecăţi). ( adica Luni, pentru ca anul acesta cade intr-o Luni).
Temerel moro saves.

Scrie răspuns